Ardıç ağacı ülkemizde sık görülen, Servigiller familyasından gelen ve küçük sarı meyvelere sahip bir ağaçtır. Tarih boyunca gerek Avrupa’da gerekse Anadolu coğrafyasında farklı amaçlar için sıkça kullanılmıştır. Özellikle meyvelerinin şifalı olduğuna inanılan ardıç ağacının meyvelerine distilasyon metodu ile işlem uygulanmış ve Ardıç Yağı ortaya çıkmıştır.
Orta Çağ Avrupa’sında meydana gelen veba salgını nedeniyle o dönemlerde kötü ruhları kovduğuna inanılan ardıç ağacı, dallarının yakılması ile tütsü şeklinde de kullanılmıştır. Güzel bir kokusu olan ve meyveleri üzümü andıran ardıç özellikle meyvelerinden elde edilen Ardıç Yağı sayesinde günümüzde çok fazla kullanmaktadır.
Ardıç Yağının Cilde Faydaları
Ardıç Yağının faydaları birçok uzman tarafından önemle vurgulanmış, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve yağları içerisinde bulundurması sebebiyle şifa kaynağı olarak görülmüştür.
- Özellikle hazımsızlık sorunu çeken kişilerin bağırsaklarında gaz problemi görülebilmektedir. Bir bardak ılık su ve birkaç damla Ardıç Yağı kullanılarak yapılan karışımın içilmesi ile bu sorun ortadan kalkacaktır.
- Ardıç Yağının faydalarından bir diğeri ise mide hastalıklarına karşı iyi gelmesidir. Mide spazmı, gastrit, reflü ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde yan ürün olarak kullanılmaktadır.
- Uyku problemi çeken kişilerce de kullanılması tavsiye edilmektedir. Yatağa girmeden önce bileklere ve boyun kısmına birkaç damla Ardıç Yağı kullanılarak yapılacak bir masaj beraberinde derin bir uyku getirecektir.
- Ardıç Yağının cilde faydaları azımsanmayacak ölçüdedir. Özellikle tonik olarak kullanılan Ardıç Yağı cildi kirlerden, tozlardan ve güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır.
- Cildin yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan göz çevresindeki ince kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatmaktadır.
- İçerisinde bulunan zengin miktarda vitamin ve yağ asitleri sayesinde cilt üzerinde canlandırıcı bir etki yaratmaktadır. Kırışıklıkların oluşmasını da geciktirmektedir.
- Selüloit ve doğum sonrası çatlakların iyileşmesinde yardımcı olmaktadır. Selüloit bulunan bölgeye temiz bir pamuk yardımıyla düzenli olarak uygulayacağınız masaj, bu probleminizin ortadan kalkmasında fayda sağlar.
Ardıç Yağının Saç İçin Faydaları
Ardıç Yağının saça faydaları özellikle kepeklenme ve saç derisi problemleri olan kişiler tarafından çokça merak edilmektedir. Faydalarını sıralamak gerekirse;
- Saç derisinin yağ dengesini koruyarak saçların nemlenmesini sağlar. Aynı zamanda saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırarak saç köklerinin beslenmesini, beraberinde daha güçlü ve gür saçların çıkmasını sağlar.
- Ardıç Yağı uygulandığı saç derisinin ve saç diplerinin temizlenmesini sağlayarak kafa derisinde oluşabilecek hastalıkların önüne geçmektedir. Aynı zamanda saçta bir detoks etkisi yaratarak baştan sona saçları yeniler.
- Çok fazla kişinin problemleri arasında olan; saç derisinde pullanma, aşırı yağlanma ve kuru cilt gibi ciddi enfeksiyona sebep olan sorunları ortadan kaldırarak kepek oluşumunu mümkün olduğu düzeyde en aza indirmektedir.
- Ardıç Yağının saça faydaları yalnızca saç derisi ile sınırlı değil aynı zamanda saç tellerine de etki göstermektedir. Saç köklerinin beslenmesi sonucunda saçların daha hızlı uzaması ve saçların beslenerek daha güçlü bir yapı elde etmesi sağlanır.
Uyumlu Yağlar: Hindistan Cevizi Yağı, Ceviz Yağı ve Lavanta Yağları ile Uyumludur.
Ardıç Yağının Kullanımı
Ardıç Yağının kullanımı 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlara değinecek olursak;
- Ardıç Yağının burun yolu ile kullanımı: Burun dediklerinize sığacak kadar pamuk alıp bu pamuklara birkaç damla Ardıç Yağı damlatın. Daha sonrasında pamukları burun dediklerinize yerleştirerek 15 dakika kadar bu şekilde bekletin. Bu uygulamayı haftada 4 defa gerçekleştirin.
- Haricen kullanımı: Vücudunuzda ağrıyan bölgeye 5 damla Ardıç Yağı ve iki damla zeytinyağı karışımını masaj yaparak uygulayın. Bu sayede ağrı hissi azalacak, bölgede bir yara varsa iyileşme süresi hızlanacaktır.
- Dahili kullanımı: Bir çay kaşığı toz şekerin üzerine 5 damla kadar Ardıç Yağı damlatın. Bu karışımı yavaşça emin. Aynı şekilde bu karışımı ılık bir bardak su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Bu uygulamayı günde 4 defa gerçekleştirin.